Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391774


КНИГА МІСЯЦЯ: ВИСТАВКА ОДНІЄЇ КНИГИ

 

«Така людина, як пан Лис, просто мала

з’явитися на нашому літературному небосхилі.

Він - той талант, який навчився грати за законами ринку,

тому може принести в широкі маси якість справжньої літератури.»

О. Забужко

Протягом вересня у відділі абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва діяла скринька «Обираємо книгу місяца», де кожен читач міг проголосувати за свою улюблену книгу. Перемогла книга Володимира Лиса « Соло для Соломії».

 

Сам автор про свій твір сказав так: «Роман «Соло для Соломії» - це роман про долю жінки. От «Століття Якова» – це була доля чоловіка на тлі ХХ століття, а це доля жінки на тлі цього ж століття. Але ще я взяв на себе таке нахабство показати всі перипетії того часу очима жінки. Як вона сприймала воєнні та повоєнні події, як долала ті випробування, які давала доля, як часом протистояла, а часом пристосовувалась до цього життя.»

Отже, про що ж йдеться в романі?

Перед нами розгортається полотном життя Соломії на лоні села. Автор розпочинає свою розповідь деяким часом раніше, до народження дівчинки, що дозволяє читачеві порівняти долі матері та її довгоочікуваної донечки.

Соломія була не яскравої вроди, але привертала увагу своїм ясним поглядом, виточеною фігурою, стрункістю, дзвінким дитячим сміхом та любов’ю до усього живого. Ще з дитинства найкращими її друзями були так звані «два апостоли» - хлопчаки Петро та Павло. Дитяча дружба швидко переросла у юнацьке кохання. Та кого ж вибере Соломія? Чи буде її вибір вірним?

Життя головної героїні не можна назвати легким. Вона пережила війну, смерть коханого, втрату близьких, зраду, зневагу, заздрість, самотнє життя…

«Соло для Соломії» - книга, яка надихає, освітлює, зігріває серце… У самій назві – мелодія любові, поклик на світло сонячної души. До речі, композиція роману (трикнижжя) нагадує структуру пісні: заспівом і приспівом названо перші частини і фіналом названо третю частину твору.

Автор твору не скрашує реалії, а пише про добре знаний йому світ. Цей натхненний, виплеканий твір як пісня люблячого серця…

Отже, завітайте до бібліотеки, візьміть книгу, а потім вдома заваріть собі гарячого чаю, вкутайте ноги ковдрою і пориньте в історію, яку вам розповість Володимир Лис… Книгу треба читати не залпом, а поступово, по кілька десятків сторінок, щоб відчути магічне занурення в життя одніє випадкової родини. І тоді починаєш вірити, що читаєш не художній твір, а справжній літопис чийогось життя…

Виставка діє з 25.09 до 30.09