Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391889


ГРАНІ СЬОГОДЕННЯ

 

В Чернігівській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася зустріч студентів професійного училища, так званого покоління центеніалів, з представниками старшого покоління, громадськими діячами.

На зустріч з молоддю завітав боєць добровольчого батальйону Андрій Кудабєков та волонтер Зульфія Салко. Тема зустрічі – «Грані сьогодення».

То які вони грані сьогодення? Які цінності сповідують сучасні українці?

 

Сьогодні в житті людей, в житті країни відбуваються зміни. Причини змін різні. З появою новітніх технологій змінилося ціле покоління. Сучасні молоді люди – це покоління Z .

Це люди, що з’явилися на світ у епоху Інтернету, тому не уявляють життя без нього. Віддають перевагу спілкуванню в мережі – центеніалам набагато легше написати повідомлення, аніж зателефонувати чи зустрітися. Вони не ділять світ на цифровий і реальний, а вважають це двома частинками одного цілого.

До того ж, це покоління «відчуває» Інтернет. Центеніали знають особливості кожної соціальної мережі, розуміють, коли, куди та яке фото викласти, щоб воно зібрало максимальну кількість лайків.

Більше люблять дивитися, а не читати, тому віддадуть перевагу інфографіці, а не лонгріду. Звикли до реклами, тому не звертають на неї уваги. Якщо центеніал зайшов на сайт і там є рекламний банер – найімовірніше, він його не помітить. Щоб зацікавити представників цього покоління, треба дуже покреативити.

Зміни торкнулися і бібліотеки, і щоб це продемонструвати, бібліотекарі організували зустріч в бібліотеці, де немає книг. Вони наочно продемонстрували, що сучасна бібліотека - це не лише книгозбірня, це майданчик для зустрічей, обговорень, народження нових ідей.

«Свобода тримається на трьох китах:

ринок, демократія і кулі в животах»

Гості бібліотеки розповіли, які зміни в їхнє життя принесла війна. Які цінності стали важливими, до щему в серці.

- Війна це не пригода, не гра для справжніх чоловіків, це біль, горе і втрати. Річ у цінностях, за що ми воюємо.

Пані Зульфія закликала всіх не бути байдужими, відстороненими. Іноді добре слово, посмішка можуть стати найкращими ліками, викликати бажання жити, боротися.

Бібліотекар порадила молоді. яку сучасну українську літературу варто читати, аби розширити горизонти свідомості.

Культура в нашій країні не є забавкою. Культура – це і політика, і економіка.

Відомий український поет, письменник Сергій Жадан радить українцям триматися за нашу музику, вірші, аби після війни не втратити здатності говорити і слухати.

Ось такі вони грані сьогодення!