Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391411


ЗВІТ РОБОТИ БІБЛІОТЕКИ ЗА 2017 РІК

В 2017 році Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва продовжувала накопичувати досвід щодо впровадження інноваційних форм роботи для залучення читачів та популяризації книги та читання. Персонал бібліотеки працював над створенням та реалізацією нових соціокультурних, просвітницьких та навчальних програм для користувачів та громади.

В 2017 році в бібліотеці зареєстровано 10056 користувачів. Видано 200 тисяч примірників документів. В цілому бібліотекою та її послугами скористалось 50 826 відвідувачів.

Комплектування фонду бібліотеки проводилось на основі складу читачів, їх запитів, аналізу відмовлень, виявлення складу фонду та його використання. Для обслуговування користувачів через систему ProZorro було придбано 1294 книги, 557 журналів та 53 комплекти газет. На формування бібліотечного фонду протягом року з спеціального фонду бюджету було виділено 94000 грн. З них – 33981грн.15коп на передплату періодичних видань, 60019 грн. 85коп. – на придбання літератури. Завдяки реалізації Державної програми «Українська книга», Наказу Міністерства культури України «Щодо здійснення придбання україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек» отримано видань на суму 53078грн. 86 коп.

 

Свою роботу працівники бібліотеки у 2017 році направили на: - формування іміджу сучасної, успішної бібліотеки для юнацтва, як культурно-освітнього майданчика для творчої молоді. Для громади та гостей міста було проведено 120 книжково-ілюстративних виставок присвячених історичним подіям та державним датам. організовано 151 цикл культурно-освітніх заходів різної направленості (зустрічі, презентації, майстер-класи, квести, екскурсії). Протягом року культурно-освітні заходи бібліотеки відвідало близько 3,5 тис. людей.

В бібліотеці діє Speak club «Language time» з волонтером з Корпусу Миру США в Україні. Всі бажаючі мали змогу покращити свій англійській.

Протягом року діяли курси комп’ютерної грамотності для початківців. Юридичні консультації та роз’яснення можна отримати в Центрі правової інформації, який діє при бібліотеці.

Під час канікул для дітей продовжив свою роботу проект ЕКО-бібліотека – навчання та розваги на свіжому повітрі.

В парку відпочинку протягом літа діяла рекламна акція «Лавочка- читалочка». Відвідувачі парку, дорослі та діти, мали можливість ознайомитись з послугами бібліотеки та почитати під час відпочинку.

Діє клуб «Еко-академія», та літературний лікнеп «Літературні обрії Чернігівщини».

Для підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України в бібліотеці був організований тренінг з комп’ютерної грамотності та працював «гарячий комп’ютер» з вільним доступом до Інтернету для отримання інформації та пошуку роботи.

Для людей, які відносяться до соціально-незахищених верств населення (інваліди старші 18 років, хворі (до встановлення групи інвалідності), яким потрібна допомога в соціально-побутовій адаптації відкрито бібліотечний пункт в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Деснянської районної ради у місті Чернігові.

Для творчої молоді Чернігівщини бібліотека для юнацтва організувала та провела обласний літературний конкурс патріотичної лірики «Моя земля, земля моїх батьків, боролася й перемагала» На конкурс з усієї Чернігівської області було надіслано близько ста робіт юних талантів від 14 до 21 року. Кожна робота пронизана любов’ю до рідної землі, до людей, які гордо називають себе українцями. Переможці отримали призи.

Вся запланована та проведена бібліотекою робота висвітлена на сайті бібліотеки, разом з корисною та цікавою інформацією про нові надходження книжок та періодичної літератури. Продовжена робота з відео-каналом бібліотеки на сайті YouТube.

В бібліотеці створено 5 інформаційних блогів, різної направленості: «Центр правової інформації для молоді», «Бібліотечний мікс», «Інформаційне вітрило», «Криголам «Україна»», «Книжковими сторінками (з фонду Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва)». Також бібліотекарі ведуть сторінку в Facebook: «Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва».

Було створено на сторінці в Facebook інформаційну платформу «Молоді патріоти Чернігівщини», яка об’єднала бібліотекарів області, які працюють з молоддю. Всі учасники мають змогу виставляти заходи, які проходять в бібліотеках області з патріотичної тематики.

Завдяки платформам Google, Penall і соціальній мережі Facebook, бібліотека проводила інформування української спільноти та світової громадськості, громади міста та області з викликами сучасності, знаменними подіями давнини і сьогодення, популяризувала найкращі зразки літератури та мистецтва.

В 2017 бібліотека продовжила співпрацю з усіма своїми партнерами: - Чернігівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей;

- Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

- Лікувально-оздоровчий табір «Дружба»;

- КЗ «Дошкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» ЧМР – клуб дозвілля «Фортуна»;

- Територіальний центр соціального обслуговування Деснянської районної ради у м. Чернігові;

- КП "Обласний молодіжний центр" ЧОР;

- Загальноосвітніми школами № 2,4, 6, 18, 19, 21, 28, 29, 30, 31, 33, ліцеєм №16, ПТУ міста, Коледжем транспорту та комп’ютерних технологій ЧНТУ, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка та Чернігівським національним політехнічним університетом.

- Громадськими організаціями: «Март»; «Вільні люди»; «Опора»та ін.

Планові показники роботи – виконано.

Запрошуємо до бібліотеки. в новому році на вас чекавє багато нових проектів.