Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390879


СОЛОДКИЙ БУКЕТ ДО ДНЯ ЗАКОХАНИХ

В Чернігівській обласній бібліотеці для юнацтва 9 лютого 2018 року відбувся майстер-клас з виготовлення флористичної валентинки «Солодкий букет». Провела майстер-клас Світлана Заворотна. В цей романтичний день закохані намагаються якнайромантичніше проявити свої почуття. Учасники майстер-класу подарують своїм коханим «солодке серце» у вигляді квітів та цукерок. 

 День Валентина – свято доволі розповсюджене. Його святкують майже у всіх країнах світу Народився День закоханих (принаймні у тій формі, яку ми знаємо сьогодні) в середньовічній Європі, звідки згодом помандрував до Америки, а до нас дістався разом з незалежністю. Так от, 14 лютого пов’язане з ім’ям християнського святого Валентина. От тільки історія частенько замовчує, що таких персонажів насправді було як мінімум троє: Священик і лікар, якого стратили 14 лютого під час гонінь на християн за часів Клавдія ІІ. Єпископ, з яким фактично сталось те ж саме: був убитий за приналежність до християнства під час панування Авреліана. Стратили його теж 14 лютого, і навіть поховали в тому ж місці, що і його попередника. Це часто спричиняло різного роду непорозуміння. Кандидат на пост Папи, що проживав у Єгипті та у своїх проповідях говорив про шлюб як ідеал християнської любові. Однак про його смерть та місце поховання нічого не відомо. Вважається, що усі три Валентина возвеличували кохання, допомагали молодим залагоджувати суперечки і охоче вінчали закоханих. Та все ж багато людей більше схиляються до думки, що покровителем закоханих був саме єпископ Валентин. Але і з його життєвою історією не все зрозуміло. Отож Імператор Клавдій ІІ був страшенним противником шлюбів, адже вважав, що це заважає солдатам: одружені чоловіки більше думають про дружину та дітей, аніж про благополуччя власної країни. Тому він заборонив шлюби взагалі. Однак, жив у ті часи Валентин, який таємно вінчав усіх охочих. Звичайно, від Клавдія це не вдалося приховати, тому винуватця кинули за грати. Та лихо не без добра. Валентин і дочка тюремника Юлія закохалися одне в одного і почали листуватися. Історія закінчилась трагічно. Перед стратою, 13 лютого Валентин надіслав коханій свого останнього листа, підписаного словами "Твій Валентин". Дівчина прочитала його 14 лютого, коли коханого вже не було в живих. Наприкінці ХІІІ ст.. набуло популярності надсилати романтичні послання коханій людині. Найдавніша валентинка зберігається у Британському музеї в Лондоні. Ця листівка підписана герцогом Орлеанським Чарльзом 1415 року. На той час, він був ув’язнений і таємно відправив послання-кохання своїй дружині.

Існує думка, що сучасний День святого Валентина — маркетинговий хід. Оскільки свято набуло популярності і в Україні, то й традиція дарувати щось в цей день своїм коханим також стала обов'язковою. Зазвичай є безліч варіантів та пропозицій саме для цього свята, вибір яких залежить від бюджету: від дарункових сертифікатів (на вивчення мови, шопінг, заняття фотографією тощо) до романтичної подорожі в будь-яку точку світу. Але не слід забувати, що найголовніша мета цього дня — увага та піклування про свого партнера, а подарунок можна зробити і своїми руками.