Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391190


ДЕНЬ ПЕРЕД РІЗДВОМ

Всі читали «Ніч перед Різдвом», та чи знаєте ви що роблять в День перед Різдвом? Звичайно, готуються до свята: вчать колядки, перечитують різдвяні історії, готують різдвяну зірку. Всю цю незатійливу, але важливу роботу можна робити весело, особливо коли ти з друзями  і у вас купа вільного часу, бо канікули.

На передодні Різдва гурт учнів ЗОШ №2 разом з небайдужими до своєї професії вчителями завітали до бібліотеки для юнацтва.

 

В цьому ошатному храмі мудрості діти були вперше. Бібліотекарі провели для дітей екскурсію, навчили користуватися «найдавнішим комп’ютером» - алфавітним каталогом.

 

Знайшовши найкращі книги для канікул, діти всілися біля бібліотечної еко-ялинки та почали тиху розмову про новорічні історії.

Бібліотекар розповіла про історію свята,   про традиції, які так люблять та оберігають українці.

Різдво Христове – це одне з найбільших християнських свят, яким усі віруючі люди вшановують Сина Божога Ісуса Христа. Він прийшов на землю, щоб показати людям істинне милосердя, навчити пробачати, показати їм правильний шлях у житті.

А бере свій початок ця історія більше 2000 років тому. За євангельськими переказами 7 січня (за старим стилем), або ж 25 грудня (за новим стилем) Марія, мати Ісуса Христа, та її чоловік Йосип прийшли до Вифлиєма. Їм важко було знайти місце для ночівлі, тому вони зупинилися в печері, що використовувалася як хлів для укриття худоби від негоди. Саме там і народився Син Божий. Провісником цього дива стала Вифлиємська зірка, яка вказувала шлях всім, хто хотів прийти поклонитися і принести дари Ісусу Христу. Звідси і традиція прикрашати на зимові свята ялинку, використовуючи зірку.

Цього дня, після сходження на небо першої зірки українці колядують. Колядки – різдвяні пісні, в яких прославляється народження нового року, сонця та Ісуса Христа. Святкування народження Христа сплелося с древніми обрядами народження сонця. Проте головна ідея незмінна: світло перемагає темряву, а добро перемагає зло. Саме ця ідея лежить в основі свята. Колядки – пісні про народження нового, про радість, прославлення нового життя. До християн співали «Світ Божий засвітився», християни співають «Син Божий народився», атеїсти -  «Рік новий народився».

Колядування - це час розваг, гуляння, народного театру, безтурботності. Час перевтілення і вертепів. Діти колядують групами, а молодь влаштовує вертепи. Перевдягаються у костюми різних персонажів, перевтілюються у смішні або страшні образи.

Хлопці та дівчата колядуючи несли ліхтарі у формі зірок чи місяця, ходили по дворах та співали пісні, побажання добробуту, радості, щастя господі. Різдвяний заклик «Благословіть колядувати!» - у двері стукає справжня радість Різдва. Господарі виносили пряники, цукерки, дрібні гроші, горіхи, пироги.

Діти разом з бібліотекарем розучували колядки   , практикувалися в ораторському мистецтві.

 

Готуючись до свята не забули й про символ Різдва – різдвяну зірку. За допомогою бібліотекаря дітлахи зробили різдвяні зірочки для бібліотечної ялинки та святкового обряду колядування.