Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391252


ЗИМОВІ ВЕЧОРНИЦІ, СВЯТКИ ТА ГАДАННЯ

 

Більшість традиційних українських свят тим чи іншим чином пов’язані з історичною та культурною спадщиною, що дісталася нам від наших пращурів. Хоч час невпинно рухається вперед, стародавні звичаї залишають нам згадку про те, у що вірили та до чого прагнули наші далекі предки. Коли ми святкуємо традиційні свята, виконуючи ритуальні дійства, тим самим ми славимо одвічні чесноти, що цінуються на теренах нашої Батьківщини з давніх часів.

З 26 грудня у відділі абонемента Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва буде діяти народознавча виставка «Зимові вечорниці, святки та гадання». На виставці представлена література, яка познайомить читачів з українськими традиціями святкування зимових свят.

 

 

Українці завжди вміли не тільки добре працювати, але й відпочивати. Особливо взимку, коли обсяг робіт зменшувався. Зимовими вечорами, коли на землі вже ніхто не працював, молодь поєднувала плідну роботу та відпочинок, збираючись на вечорницях. Вечорниці проходили у досить невимушеній атмосфері. Молоді дівчата і хлопці збиралися в хаті, розповідали смішні історії та співали пісень. Досить часто вечорниці проходили на тлі різноманітних домашніх робіт: дівчата займалися пряжею та іншим рукоділлям, а парубки ремонтували різне знаряддя і, звісно, знаходили хвилинку, щоб позалицятися до красунь. Варто відокремити звичайні та святкові вечорниці. Якщо звичайні вечорниці поєднували роботу і відпочинок, то святкові вечорниці відводилися лише гулянням, під час яких дівчата часто ворожили, намагаючись дізнатися свою долю та визначити майбутнього чоловіка. У різних куточках країни до сьогодні існує багато видів ворожіння та різних обрядових ігрищ, покликаних отримати допомогу вищих сил для створення щасливого майбутнього.

Шановні читачі! Запрошуємо Вас відвідати виставку, яка буде діяти з 26 по 31 грудня.