Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391439


ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи, що об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. Свято встановлено Указом Президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року.

Чернігівська громада не стояла осторонь цих подій.  

Минуло чотири роки, а ми й досі здригаємося  та ледь стримуємо сльози, проходячи повз портрети хлопців з Небесної сотні. 

- Що змінилось за ці роки? Ми змінились. Ми усвідомили, що ми українці, що маємо власну державу і хочемо бачити її незалежною. У нас є сьогодення.

 

 Лілія Мусіхіна в своїй книзі «Коли захиталося небо» пише:

«… У нас – незавершена революція. І війна. Ми навчились бути сильними й не розтирати шмарклі, як гірко не було б. Навчилися ховати побратимів. Стояти міцною лавою і не віддавати своїх»

В День Гідності та Свободи Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва провела низку заходів для громади Чернігова. Цього дня ми розповідали дітям, молоді, дорослим про подвиг людей, які з дерев’яними палицями й щитами, озброєні лише коктейлями Молотова, камінням і петардами прогнали диктатора - тирана. Розповідали та слухали розповіді очевидців, учасників тих кривавих подій.

В День Гідності і Свободи України патріоти нашої Батьківщини зібралися на зустріч за круглим столом «МАЙДАН НАШОЇ СВОБОДИ» організованим Обласною бібліотекою для юнацтва, Благодійним фондом ім. Софії Русової, Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, Департаментом культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

На зустріч зібралися люди різних професій, різних поколінь, яких об'єднує любов до України. Розмова протікала під гаслом— «Гідність виховується, а свобода здобувається».

Всі емоції цього дня передав, чи можливо висловив актор Чернігівського молодіжного театру Олексій Биш прочитавши вірш справжнього патріота, борця за свободу Леоніда Тереховича.

                     

В  стінах бібліотеки учасники майдану Олександр Ясенчук та Юніс Аскеров зустрілися з молодими чернігівцями аби   розповісти про трагічні події без штампів. 

Юніс закликав молодь жити добром, вірити і любити аби уникнути війни. Пан Олександр наголосив, що важливим фронтом боротьби є гуманітарний. Закликав вивчати мову, зберігати  та розповсюджувати українські традиції.

 Приємним сюрпризом став подарунок від Олександра Ясенчука для бібліотечної громади - книга Лілії Мусіхіної «Коли захиталося небо».

   

Життя триває!