Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391453


"КОНСТИТУЦІЯ - ОСНОВНИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ" БІБЛІО-КВЕСТ В ЛІТНЬОМУ ТАБОРІ "ДРУЖБА".

Слово «конституція» в перекладі з латини означає «устрій», «установлення». Згодом так став називатися звід основних законів держав. За часів давньоримської імперії важливі державні акти іменувалися конституціями. Кожна держава має свою Конституцію. У цьому документі закладено основу держави – її суспільні й національні цінності, життєво важливі права та свободи громадян.Це Основний Закон держави, який установлює життя суспільства й державного устрою.Шлях становлення української державності був тривалий і тернистий. Отже, й історія нашої Конституції також тривала.

А бере вона початок ще з часів Київської Русі XІ століття.Часи князювання могутнього Ярослава Мудрого. Ним було складено «Руську правду» — перший державний документ, який визначав права всіх верств суспільства у князівстві. Нині відомо близько 106 списків цього документа, зроблених напротязі XIII—XVII століть.

 

 Протягом XIII—XVII століть у містах України, Білорусі запроваджується Маґдебурське право. На його основі в містах почали створюватися органи місцевого врядування — магістрат. Громадяни звільнювалися від феодальних повинностей, і суспільне життя міста відтепер визначала громада.Застосування Маґдебурського права в Україні було припинено Катериною II в 1786 році. Але в Києві воно діяло аж до 1835 року.

  У 1710 році відомий український гетьман Пилип Орлик склав першу демократичну Конституцію, повна назва якої була : «Пакти і конституції законів і вольностей Війська запорозького». Цей документ упершее встановлював державний суверенітет України й визначав її кордони.Але чинності не набула, адже була написана у вигнанні.

 29 січня 1918 року в IV універсалі Української Центральної Ради було проголошено створення Української Народної Республіки.29 квітня того ж року на сесії Центральної Ради було затверджено Конституцію Української Народної Республіки.Автором її став Михайло Грушевський.За часів існування Радянського Союзу було прийнято чотири конституції, що поширювалися і на Українську Радянську Соціалістичну Республіку (УРСР), та були вони лише номінальними, не відображали реальні потреби українців.

 Нарешті , після багатьох років тяжкої боротьби та пригнічення української національності.24 серпня 1991 року Україна заявила світовій спільноті про себе як про незалежну й вільну державу.І 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію України.

 

 За допомогою бібліо-квеста ми не тільки перевіряли знання конституційних законів, але й поглиблювали їх. Адже незнання законів не вберігає від відповідальності перед суспільством і державою. Кожній команді був виданий примірник Конституції України, щоб при нагоді використовувати статті, відповідаючи на запитання. 

 

 Деякі юнаки особливо зацікавилися Конституцією України, Правовим кодексом.Адже якщо знаєш свої права, закон України, то можеш з легкістю їх відстоювати в різних життєвих ситуаціях.Також розгадували командами   кросворди "Символи України", для більш молодшого віку, та  "Конституція - основний закон" для молоді.

 Таке завдання сподобалося навіть найбільшим скептикам і всі гуртом впоралися з ним.Сама форма заходу - невимушена, позитивна, командна гра, допомогла ліпше запам’ятати матеріал і згуртувала учасників.Я впевнена, що знання отримані сьогодні дітьми, знадобляться в подальшому житті і їм захочеться більше читати, бути обізнанними у всіх сферах.