Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3391037


"ОБЕРЕГИ УКРАЇНСЬКОЇ РОДИНИ": книжкова виставка (15.05. – Міжнародний день родини)

 

 "Якщо позабудеш стежину до хати,
Яку дитинчам навпростець протоптав,
І матір, і рід свій, і слово крилате,
То значить, чужинцем бездушним ти став.» 

(Р.Братунь)

 

Виставка діє з 13.05 – 23.05.16

 

Кожна людина і кожний народ мають свої святині.Для кожної сім’ї важливий зв'язок поколінь . Для кожного з нас носіями духовності є наші батьки, і берегиня родинного вогника – мати. Мати-берегиня береже і оберігає, піклується і дбає про своїх діточок.

 

Портрет на стіні дідуся і бабусі – це не просто данина традиції, це пам’ять про тих, хто творив історію, з кого варто брати приклад. Дідусі і бабусі – це жива мудрість, неписана історія нашого роду, досвід, отриманий від них у спадок, залишається золотим набутком на усе життя. Мало хто знає, що в давнину було за обов’язок знати поіменно свій родовід від п’ятого чи навіть сьомого коліна.

Пам’ять про своїх предків була природньою потребою. Триматися свого роду, оберігати сімейні реліквії, традиції, передавати їх у спадок наступним поколінням   було обов’язком. Тих, хто цурався чи нехтував історичною пам’яттю, зневажливо називали «людьми без роду-племені».Людське життя завжди сповнене тривог, клопоту. Що б не відбувалося в родині, батьки завжди намагаються захистити своїх дітей, рідних. Обереги допомагають повірити в себе, в те, що все буде добре.

Особливою силою наділяються речі, які переходять від покоління до покоління. Досить часто сімейним оберегом стає весільний рушник. . Не знайдеться  української родини, у якої не було б рушника. Рушник передавався із роду в рід. Батьки, які отримали рушники від своїх батьків, берегли їх як реліквію не тільки для дівчат, а й для хлопців, і не віддавали їх нізащо з рідної хати. Рушник характеризував працьовитість, майстерність і охайність господині та її дочок.

Гарно оздоблений рушник завжди висів біля порога на кілочку в кожній хаті. Коли одружується  молода пара, їй обов'язково стелять під ноги рушник. Традиція вимагає зберігати такі рушники, не брати їх у щоденний вжиток. Якщо родина жила добре, в злагоді, заможно, то й рушник ставав своєрідним оберегом вже й для їх дітей. Люди вірили: ми створили родину на цьому рушничку, самі добре прожили, то й діти наші будуть так само в злагоді жити. От і передаються від матері до доньки такі національні обереги.Підкова, українська вишиванка, писанка, дерево калини, сніп жита чи пшениці, соняшник біля хати — завжди вважалися сильними оберегами.

Не випадково в народі існує повір'я, що часник, перець, вироби з солоного тіста відганяють від хати біду та нещастя. Біла льняна строчка є символом єдності в родині. Колоски жита та вівса — обереги краси. Мак охороняє нас від різних наврочень. Горох, гречка, квасоля символізують гарний врожай, тобто добробут, горіх — міцне здоров'я.

Оберіг української родини і  у горі, і у радості  завжди поряд .

Бібліотекарі  абонемента    підготували виставку  до  Дня родини. Тож  ознайомитися  пропонуємо  з літературою  , що стосується сім’ї ,роду, родоводу . Також  це книги   про  звичаї , традиції української родини, про  її обереги . Берегиня, обереги — це давні добрі символи. З їхньою допомогою народ зберіг свою родовідну пам'ять, історію, культуру.Потрібно ,щоб кожна родина України дотримувалась українських народних традицій, та мала  гарні обереги.

Запрошуємо   до  відділу абонементу !

Книги , що пропонуються до читання :

  • Воропай О. Звичаї нашого  народу. Етнографічний нарис.- Київ: Акціонерне видвничо-поліграфічне товариство «Оберіг» ,1993 .- 589 с.
  • Косміна О.Ю.Традиційне вбрання українців /О.Ю.Косміна . – К.: Балтія – Друк .-Т.І : Лісостеп . Степ . -160 с.
  • Лукашенко Т. Українські обереги своїми  руками . – Х. : Віват, 2015 . – 224 с.

Виставка  відповість  на запитання   про взаємовідносини родинні, допоможе  правильно виховати підростаюче покоління  та стане  Вашим власним  оберегом на шляху до  щастя, довголіття, гармоніїї та родинного  затишку .