Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3387053


"ЧИТАЙ І ПОДОРОЖУЙ!": краєзнавчі мандри Черніговом разом з бібліотекою. Цикл бібліоподорожей.

 
На берегах Десни стоїть з незапам’ятного часу, овіяне героїкою минулого, оспіване в легендах та переказах стародавнє загадкове місто-красень Чернігів.
Наше місто… Його неможливо уявити без унікальних пам’яток архітектури і тихих вуличок, які викликають не лише почуття гордості у нас - чернігівців, а й захоплення у гостей міста, привертають до себе увагу дедалі більшого числа туристів і повсякчас нагадують про його багатовікову історію, пов’язану з історією нашої країни.
 
Чого тільки немає у нашому місті: і язичницькі кургани, і поховання раннього періоду християнства, і підземні лабіринти монастиря святого Антонія та древні храми, що виблискують своїми банями понад верхівками дерев.
Запрошуємо  здійснити відеоподорожі містом за сторінками книг, які є у фонді  Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Частина 1

Кургани Гульбище та  Безіменний

Бібліоподорож до унікальних курганних поховань 10 ст. "Гульбище" та "Безіменний", розташованих на Болдиних горах міста Чернігова. Ці язичницькі давньослав'янські могильники були розкопані експедиціями археолога Д.Я.Самоквасова у 19 ст. і увійшли в усі підручники вітчізняної історії.

Подорож була здійснена за сторінками книги відомого Чернігівського археолога і краєзнавця Герарда Кузнецова та Юлії Новицької, яка приймала участь у дослідженні Антонієвих Печер у Чернігові "Тайны древнего Чернигова и его клады".

Частина 2

Курган  Чорна могила

Подорожуйте з бібліотекою до найбільшого  дохристиянського поховання часів Київської Русі - кургану "Чорна могила" (10 століття). Дізнайтеся про те, хто ж там похований: легендарний засновник міста - Князь Чорний, варязький намісник, воєвода Претич чи князь місцевої династії?

Подорож була здійснена за сторінками книги "Чернігів: історія міста" українського історика, доктора історичних наук, професора Сергія Леп'явка.

Частина 3

Антонієви печери

Подорожуйте з бібліотекою до самих відомих печер Чернігівщини – Антонієвих. Дізнайтесь про історію цього підземелля: від часу його заснування преподобним Антонієм Печерським у 1069 році до сьогодення. Помандруйте до церкви преподобного Антонія Печерського, храму, присвяченого Феодосію Тотемському і церкви Миколи Святоші, а також каплиці, де у відкритому склепі знаходяться кістки монахів, які прийняли мученицьку смерть від рук монголо-татарських воїнів у трагічному для Чернігова 1239 році.

Відвідайте кімітірію (кістницю) та «нижній ярус» з його келіями, каплицями, криптами. Дізнайтеся про загадкові явища, що відбуваються в печерах, поруч з підземною церквою Миколи Святоші.

Бібліоподорож була здійснена за сторінками книги завідуючого відділом наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній» Володимира Яковича Руденка «Тайны монастырских подземелий». У відео використані фото з фільму «Таємниці Антонієвих печер» ТРА «Новий Чернігів» (2005р.)

Частина 4

Іллінська церква

Подорожуйте з бібліотекою до унікальної святині часів Київської Русі - церкви Іллі Пророка, єдиної збереженої до наших днів наземної будівлі печерного Богородичного монастиря, заснованого у 11 столітті преподобним Антонієм Печерським на Болдиних горах у м. Чернігові.

Іллінська церква – можливо перша на нашій землі мурована однонавна безстовпна церква, інтер’єр якої зберігся до нашого часу на диво в доброму стані з іконостасом 1774р., зробленим у стилі пізнього бароко-рококо. Дізнайтесь про чудотворну ікону Божої Матері, відому як «Іллінська Богоматір», яка походить з Іллінської церкви. Бібліоподорож здійснена по сторінках книги Віроцького В.Д. «Храми Чернігова».


Частина 5

Ілля Муромець

У 2014р.  біля церкви святої Параскеви П’ятницької у сквері ім. Б. Хмільницького в м. Чернігові був встановлений пам’ятник Іллі  Муромцю.

Ілля Муромець  -  найпопулярніший герой Давньої Русі. Про нього існує безліч билин та легенд, про нього пишуть книги, знімають художні фільми та дитячі мультфільми. Але  Ілля Муромець – реальна історична особа. І свій перший ратний подвиг він здійснив під Черніговом, визволив його від сили силенної війська  татарського.

Бібліоподорож була здійснена за сторінками книги  «Українські билини: історико-літературне видання східнослов’янського епосу» (упорядкування, передмова, післямова, примітки та обробка  українських народних казок і легенд на билинні теми Валерія Шевчука). У відео використані кадри з дилогії мультфільмів "Ілля Муромець (Пролог)" і "Ілля Муромець і Соловей-розбійник" (1975-1978рр.).