Наші блоги

Ми в Internet

DW

Книжковий хіт-парад

Краєзнавча сторінка

Статистика відвідань

Перегляди статей
3390885


«АФГАНІСТАН. ПОДВИГ. ТРАГЕДІЯ. ПАМ’ЯТЬ»: виставка – пам’ять

Виставка діє з 11 лютого по 17 лютого.

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав.

Афганістан… Уже 27 років у нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла. 10 років  –  з  25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Участь у ній взяли 160375 військовослужбовців – вихідців з України. Близько 4 тисяч молодих хлопців - українців загинуло на тій війні, 6 тисяч стали інвалідами, ще 72 чоловіки залишились у полоні або пропали безвісти.

 

Згодом керівництво тодішнього СРСР визнало війну в Афганістані політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.

Афганістан… Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце, спекотний вітер – афганець, пісок, що не дає дихати, і завжди хочеться пити.

Про цю війну сучасне покоління майже нічого не знає. Звичайно, це не їхня вина, бо за шкільною програмою курсу історії у навчальних закладах події цієї страшної війни не вивчають. Тому з великою цікавістю    користувачі  бібліотеки ознайомилися з презентацією виставки – пам’яті «АФГАНІСТАН. ПОДВИГ. ТРАГЕДІЯ. ПАМ’ЯТЬ», яку підготували  бібліотекарі читального залу і яка діє з 11лютого по 17 лютого.

Представлена  на  виставці література, акцентує увагу на важких, жахливих буднях війни. Афганська війна – це не тільки трагедія. Це ще доблесть і мужність людей, які побували в епіцентрі кривавого конфлікту, а також – застереження на майбутнє. Важливо зберегти пам’ять про ті події, вклонитися тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною. Сьогодні в умовах неоголошеної війни з сусідньою країною українські воїни демонструють патріотизм, мужність та відвагу захищаючи територіальну цілісність, вони гідні нащадки своїх батьків,що воювали  в Афганістані.

Афганська війна залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.